Život je taký, aký si urobíme

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O čom ste (možno) nevedeli, časť I.

tentokrát o minciach a bankovkách..

na eurobankovkách sa (vraj) nedá zistiť, odkiaľ pochádzajú...

Na rozdiel od euromincí majú eurobankovky úplne rovnaký výzor. Napriek tomu sa dá zistiť, odkiaľ pochádzajú. Pred dlhým číslom, dvakrát vytlačeným na prednej strane bankoviek, sa na nemeckých bankovkách nachádza X, na gréckych Y, na belgických Z, na fínskych L, na portugalských M, na rakúskych N, na holandských P, na luxemburských R, na talianskych S, na írskych T, na francúzskych U, na španielskych V...

 

bezhotovostný platobný styk je (vraj) novodobý vynález...

Tento spôsob platenia je starší ako peniaze. Najstaršie kraditné úpisy, aké sa vôbec našli, pochádzajú z r.2500 pred n.l. a sú vyrobené z hliny. Vo vyspelých kultúrach Ďalekého Východu fungovali chrámy ako banky a spravovali kontá obchodníkom. Namiesto tovarovej výmeny tu prebiehali obchody s majetkovými dobropismi. Peniaze v podobe mincí pochádzajú až z roku 650 pred n.l.

 

Strieborné mince (vraj) obsahujú striebro...

Nie, iba tak vyzerajú. Striebristý výzor mincí má na svedomí 75% podiel medi a 25% niklu. Ani mince so zlatým leskom neobsahujú zlato. Obsahujú meď s 20% prímesou zinku a 5% cínu.

 


O všeličom | stály odkaz

Komentáre

  1. A viete prečo banky silou mocou chcú poplatky za vklad?
    Áno, sú v tom opäť peniaze.
    Poplatkami za vklad nútia banky firmy, aby si nechali zaviesť POS platobné terminály a kupujúcich aby používali platobné karty. To, že za POS terminál firma zaplatí mesačne 800-1000 Sk a za každú transakciu ďalšie nehorázne poplatky o tom je ticho. Trúfam si povedať - banky sú nenažrané!!! Preto budem všetky formy platobných kariet ignorovať a platiť v hotovosti dokedy to bude možné, resp. kým im niekto nestúpi na krk, lebo same sa tučných ziskov len tak nevzdajú. Fica nemám rád, ale páči sa mi, že im ide po krku. Ak to opäť len úspešne nehrá.
    publikované: 15.02.2009 15:43:48 | autor: Xy (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Zlyháva štát-banky hotovosť môžu okamžite točiť
    Xy tu si nepomôžeme ignorovaním platobných kariet. Toto je príklad, kde by mal zasiahnúť štát. Je to typický príklad pre jeho prácu! Ale zdá sa, že štát je bezzubý-alebo len jeho úradníci "chcú taký byť" ? Ani mne sa nepáči, ak banky vyberajú za vloženie hotovosti, ktorú môžu okamžite "točiť"
    publikované: 16.02.2009 07:44:41 | autor: Polo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014