Jedinečnosť francúzskych vín
Francúzske vína, najmä červené, sú všade na svete považované za príklad kvality. V 18. storočí významne vzrástol vývoz vín z oblastí Bordeaux, Champagne a Burgundska.
Vína, rodiace sa aj dnes na francúzskych vinohradoch, si zachovávajú neporovnateľnú chuťovú výnimočnosť. Tá je spôsobená umením francúzskych vinárov, ich neutíchajúcim nadšením, trvalým vedeckým výskumom a jeho aplikáciou, ale najmä hlbokou pokorou vinárov voči prírode.
Unikátne klimatické a pôdne podmienky jednotlivých viničných tratí, zhrnuté do magického slova "terroir", a dokonalá harmónia s odrodami, na nich pestovanými, sú hlavným dôvodom, prečo sú francúzske vína tak výrazovo rôznorodé. Od jednoduchej prívetivosti až po dokonalosť veľkého umeleckého diela, francúzske víno zostáva skutočným svetovým unikátom.
Ako porozumieť etiketám francúzskych vín?
Francúzske vína sa rozdeľujú na 4 kategórie:
1. Vins de Table
(stolné vína)
2. Vins de Pays
(krajové vína)
3. V.D.Q.S. - Vins de Délimités de Qualité Supérieure
(oblastne vymedzené vína vyššej kvality)
4. A.O.C. - Vins ďAppellation ďOrigine Contrôlée
(vína s overeným označením pôvodu)
VINS DE TABLE
(stolné vína)
Označení "Vin de Table" nesú vína najnižšej kategórie, u ktorých sa neudáva zemepisný pôvod a ročník vinobrania. Jedná sa väčšinou o vína jednoduché a príjemné, konštantnej kvality, ktorú sa často predávajú pod obchodnou značkou. Stolné vína vám neprinesú komplexný chuťový zážitok, budú však dobrým spoločníkom vašej každodennej kuchyne.
VINS DE PAYS
(krajové vína)
Krajové vína sa od stolných líšia označením zemepisného pôvodu. Môžu pochádzať len z jednej, presne vymedzenej vinárskej oblasti, a musia zodpovedať zákonom, týkajúcim sa odrôd a hektárových výnosov. Sú laboratórne analyzované a posudzované degustačnou komisiou.
Na niektorých etiketách krajových vín nájdete mená odrôd, z ktorých bolo víno vyrobené a eventuálne ročník vinobrania. Krajové vína sú výrazné, harmonické, s vyhraneným charakterom.
V.D.Q.S. - VINS DÉLIMITÉS DE QUALITÉ SUPÉRIEURE
(oblastne vymedzené vína vyššej kvality)
Sú to vína overeného pôvodu, výroba ktorých je striktne uzákonená. Aby víno získalo označenie V.D.Q.S., musí zodpovedať určitým kritériám, ktorými sú okrem iného: oblasť produkcie hrozna, odrody vinnej révy, minimálny obsah alkoholu, hektárový výnos, spôsob pestovania vinnej révy, technológia výroby...
Na etiketách týchto vín nájdete známku s kontrolným číslom, ktorá zaručuje ich kvalitu.
Vína s týmto označením majú bohaté aromatické a chuťové vyjadrenie a sú ideálnym doplnkom výrazných pokrmov.
A.O.C. - VINS D'APPELLATION D'ORIGINE CONTRÔLÉE
(vína s overeným označením pôvodu)
Vína s týmto označením patria do najvyššej kategórie. Názov A.O.C. je úzko zviazaný s viničnou plochou, z ktorej víno pochádza, s odrodami, so spôsobom pestovania a technológiou.
Všetky tieto pravidlá určuje vinársky zákon, ktorý tiež obsahuje predpisy týkajúce sa hektárových výnosov, hustoty osádzania viníc, minimálneho obsahu alkoholu atd.
Všetko je prísne kontrolované.
Označenie A.O.C. garantuje kvalitu a typickosť vín, ktoré musia svojím charakterom rešpektovať regionálne tradície. Vína tejto skupiny sú spravidla určené na dlhodobé dozrievanie vo fľašiach.
Je z čoho vyberať...
Silné jadrné červené vína:
Médoc, Côte Rôtie, Pommard, Bandol, Fitou, Madiran...
Červené ľahké vína:
Alsaské Pinot noir, Beaujolais, Touraine...
Biele suché vína:
Chablis, Muscadet, Sancerre, Côte du Jura, Alsaský Riesling...
Ružové vína:
Côtes de Provence, Tavel, Rosés de Loire...
Biele hebko sladké a likérové vína:
Sauternes, Monbazillac, Alsaské neskoré zbery (vendanges tardives)...
Prírodné sladké vína:
Muškáty (Muscats) z oblastí Rivesaltes, Frontignan, Cap Corse...
Vína s pridaným alkoholom:
Banyuls, Pineau des Charentes, Floc de Gascogne...
Šampanské a ostatné šumivé vína:
Crémants, Blanquette de Limoux, Clairette de Die...
Francúzske vína, najmä červené, sú všade na svete považované za príklad kvality. V 18. storočí významne vzrástol vývoz vín z oblastí Bordeaux, Champagne a Burgundska.
Vína, rodiace sa aj dnes na francúzskych vinohradoch, si zachovávajú neporovnateľnú chuťovú výnimočnosť. Tá je spôsobená umením francúzskych vinárov, ich neutíchajúcim nadšením, trvalým vedeckým výskumom a jeho aplikáciou, ale najmä hlbokou pokorou vinárov voči prírode.
Unikátne klimatické a pôdne podmienky jednotlivých viničných tratí, zhrnuté do magického slova "terroir", a dokonalá harmónia s odrodami, na nich pestovanými, sú hlavným dôvodom, prečo sú francúzske vína tak výrazovo rôznorodé. Od jednoduchej prívetivosti až po dokonalosť veľkého umeleckého diela, francúzske víno zostáva skutočným svetovým unikátom.
Ako porozumieť etiketám francúzskych vín?
Francúzske vína sa rozdeľujú na 4 kategórie:
1. Vins de Table
(stolné vína)
2. Vins de Pays
(krajové vína)
3. V.D.Q.S. - Vins de Délimités de Qualité Supérieure
(oblastne vymedzené vína vyššej kvality)
4. A.O.C. - Vins ďAppellation ďOrigine Contrôlée
(vína s overeným označením pôvodu)
VINS DE TABLE
(stolné vína)
Označení "Vin de Table" nesú vína najnižšej kategórie, u ktorých sa neudáva zemepisný pôvod a ročník vinobrania. Jedná sa väčšinou o vína jednoduché a príjemné, konštantnej kvality, ktorú sa často predávajú pod obchodnou značkou. Stolné vína vám neprinesú komplexný chuťový zážitok, budú však dobrým spoločníkom vašej každodennej kuchyne.
VINS DE PAYS
(krajové vína)
Krajové vína sa od stolných líšia označením zemepisného pôvodu. Môžu pochádzať len z jednej, presne vymedzenej vinárskej oblasti, a musia zodpovedať zákonom, týkajúcim sa odrôd a hektárových výnosov. Sú laboratórne analyzované a posudzované degustačnou komisiou.
Na niektorých etiketách krajových vín nájdete mená odrôd, z ktorých bolo víno vyrobené a eventuálne ročník vinobrania. Krajové vína sú výrazné, harmonické, s vyhraneným charakterom.
V.D.Q.S. - VINS DÉLIMITÉS DE QUALITÉ SUPÉRIEURE
(oblastne vymedzené vína vyššej kvality)
Sú to vína overeného pôvodu, výroba ktorých je striktne uzákonená. Aby víno získalo označenie V.D.Q.S., musí zodpovedať určitým kritériám, ktorými sú okrem iného: oblasť produkcie hrozna, odrody vinnej révy, minimálny obsah alkoholu, hektárový výnos, spôsob pestovania vinnej révy, technológia výroby...
Na etiketách týchto vín nájdete známku s kontrolným číslom, ktorá zaručuje ich kvalitu.
Vína s týmto označením majú bohaté aromatické a chuťové vyjadrenie a sú ideálnym doplnkom výrazných pokrmov.
A.O.C. - VINS D'APPELLATION D'ORIGINE CONTRÔLÉE
(vína s overeným označením pôvodu)
Vína s týmto označením patria do najvyššej kategórie. Názov A.O.C. je úzko zviazaný s viničnou plochou, z ktorej víno pochádza, s odrodami, so spôsobom pestovania a technológiou.
Všetky tieto pravidlá určuje vinársky zákon, ktorý tiež obsahuje predpisy týkajúce sa hektárových výnosov, hustoty osádzania viníc, minimálneho obsahu alkoholu atd.
Všetko je prísne kontrolované.
Označenie A.O.C. garantuje kvalitu a typickosť vín, ktoré musia svojím charakterom rešpektovať regionálne tradície. Vína tejto skupiny sú spravidla určené na dlhodobé dozrievanie vo fľašiach.
Je z čoho vyberať...
Silné jadrné červené vína:
Médoc, Côte Rôtie, Pommard, Bandol, Fitou, Madiran...
Červené ľahké vína:
Alsaské Pinot noir, Beaujolais, Touraine...
Biele suché vína:
Chablis, Muscadet, Sancerre, Côte du Jura, Alsaský Riesling...
Ružové vína:
Côtes de Provence, Tavel, Rosés de Loire...
Biele hebko sladké a likérové vína:
Sauternes, Monbazillac, Alsaské neskoré zbery (vendanges tardives)...
Prírodné sladké vína:
Muškáty (Muscats) z oblastí Rivesaltes, Frontignan, Cap Corse...
Vína s pridaným alkoholom:
Banyuls, Pineau des Charentes, Floc de Gascogne...
Šampanské a ostatné šumivé vína:
Crémants, Blanquette de Limoux, Clairette de Die...
Komentáre
franc.vina
posielam ti tento clanok o vine, konecne som nasla nieco zaujimave. Mne sa zapacil, dufam, ze aj Tebe sa bude pacit
Zuzana Kostelanska